28 d’octubre 2007

Panellets, panellets

Per a uns 150 panellets:
-1 quilo d'ametlles pelades
-750 grams de sucre
-1 pataca mitjana bullida
-2 rovells d'ou




Tinc la sort que les ametlles que faig servir són de casa, de la muntanya. Si no en teniu les podeu comprar crues o bé ja mòltes (jo sóc partidària de comprar-les senceres i després moldre-les a casa).
Per pelar les ametlles, només caldrà bullir-les amb aigua uns cinc o deu minuts. Les passeu a l'escorredora i ja veureu què fàcil surt la pell. El següent pas és moldre-les perque quedi una espècie de massapà. Reservem aquesta pasta per a més tard. Quan tenim la pataca bullida i encara calenta, la xafem amb una forquilla mateix i afegim poc a poc el sucre perquè es desfaci. Una vegada juntem la pataca amb el sucre, afegim els 2 rovells i els barregem fins lligar-los. Ara que tenim les dos pastes per separat, és el moment de juntar-les i amassar-les fins que tot quedi ben mesclat. Aquesta mescla la deixarem reposar una nit sencera (o si la prepareu de matí, a la tarda ja se podrà fer).

A partir d'aquí ja tot és qüestió de gustos i d'imaginació: es poden fer de xocolata (afegirem a la pasta cacao en pols), de cafè (cafè líquid o mòlt), de melmelada de tots els gustos (jo els faig amb la de maduixa), d'anís, de mistela, amb panses, amb pinyons.... Es poden fer rodons, quadrats, allargats... Els podeu decorar amb cireres confitades, cobertura de xocolata o amb els típics pinyons... Però la realitat és que fets de casa i siguin com siguin, són boníssims.
Fiqueu-los al forn a 170º durant uns deu o quinze minuts, no més perquè penseu que una vegada trets del forn, s'endureixen una mica i us quedarien massa durs.